Bespovratni poticaji za digitalizaciju poslovanja

Do 12.08.2022. otvorene su prijave za dodjelu bespovratnih poticaja za digitalizaciju poslovnih procesa


Novi natječaj Ministarstva gospodarstva za dodjelu bespovratnih sredstava za digitalizaciju poslovnih procesa za mikro, malo i srednje poduzetništvo otvara se za prijavu 1. srpnja 2022. godine. Ovaj put model natječaja nije takozvani “najbrži prst” do utroška sredstava, ova promjena je vjerojatno potaknuta i medijskim pritiskom te nagađanjima o korištenju botova za prijavu u prvoj sekundi objave kod prijašnjih dodjela bespovratnih sredstava. Prijave na ovaj natječaj otvorene su do 12. kolovoza 2022. godine, nakon čega će se krenuti s ocjenjivanjem svih pristiglih prijava, kako bi najbolje ocijenjeni projekti dobili bespovratne poticaje.

Osnovni kriteriji za prijavitelje su:

 • Tvrtka prijavitelj mora biti mikro, mali ili srednji poduzetnik, u praksi to znači da mora imati manje od 250 zaposlenih te godišnji prihod manji od 360 mil. kuna
 • Mora imati minimalno 3 zaposlena u prijavi godišnjeg izvještaja na FINU za 2021. godinu. U istom izvještaju ne smije biti iskazan gubitak
 • Djelatnost tvrtke ne smije biti u nekom od ovih područja:
  - poljoprivrede i ribarstva
  - trgovine na veliko i malo (NKD 45, 46 i 47)
  - izdavaštva, telekomunikacija (NKD 58, 60, 61)
  - računalne i informatičke djelatnosti (NKD 62, 63)
  - financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (NKD 64, 65, 66)
  - poslovanja nekretninama (NKD 68)
  - savjetovanje u vezi s upravljanjem (NKD 70)
  - promidžba (reklama i propaganda) te leasinga (NKD odjeljak 73.1 i 77)

Ako niste sigurni koji je vaš NKD (nacionalna klasifikacija djelatnosti) možete to provjeriti na servisu kojeg smo mi radili www.bon.hr - potražite vašu tvrtku te kad uđete u njene detalje pod Djelatnost očitajte prve dvije znamenke šifre NKD-a.

Iznos projekta mora biti između 150.000 kuna i 750.000 kuna, a sufinanciranje s bespovratnim poticajima iznosi od 55% do 70% iznosa projekta, ovisno o području na kojem je sjedište tvrtke.

Ministarstvo ovako opisuje cilj ovih poticaja: omogućiti digitalizaciju u svrhu digitalne transformacije hrvatskih MSP-ova nabavom digitalnih alata i opreme te jačanjem digitalnih vještina za razvoj i primjenu novih proizvoda, usluga i procesa, što će u konačnici rezultirati jačanjem tržišne pozicije poduzeća i rastom produktivnosti.

Detalje o natječaju možete provjeriti u pozivu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.