Evidencija radnog vremena – najčešća pitanja

Osnovni pojmovi

Evidencija radnog vremena – praćenje vremena provedenog na radu i odsutnosti sa rada za djelatnike. Novi pravilnik koji je na snazi od lipnja 2010. propisuje svakom poslodavcu obvezu ažurnog vođenja evidencije radnog vremena.

Kontrola pristupa (access control) – proširenja evidencije radnog vremena uvođenjem integracije sa fizičkom preprekom (npr. ulazna vrata sa električnom bravom).

Biometrija – (grč. bios – život, metron – mjera) predstavlja skup automatiziranih metoda za jedinstvenu identifikaciju ljudi temeljeno na njihovim fizičkim karakteristikama (npr. otisci prstiju, rožnica oka, prepoznavanje lica i sl.)

Kadrovska evidencija – vođenje svih podataka o zaposlenim djelatnicima i drugim osobama

 

Identifikacija djelatnika

 

Koja je osnovna razlika između identifikacije djelatnika preko korisničkog imena sa šifrom, beskontaktnom karticom ili otiskom prsta?
Sustav identifikacije otiskom prsta garantira identitet djelatnika, nije moguće dijeljenje šifri ili kartica kao kod druga dva sustava. Sustav identifikacije preko korisničkog imena sa šifrom zahtjeva da svaki djelatnik ima pristup računalu, ali nudi i najmanje početne troškove jer nije potreban nikakav dodatni hardver za implementaciju sustava.

Snima li se kompletna slika otiska prsta u čitaču ili programu ako se koristi identifikacija otiskom prsta?
Ne. Biometrijski uređaji ne pohranjuje pravu sliku otiska, nego spremaju derivirani podatak u obliku vektorske formule koju je algoritam prepoznao sa slika otiska. Nigdje u sustavu nije zabilježena kompletna slika otiska prsta, niti ju je moguće rekonstruirati iz sustava.

Da li je na beskontaktnu karticu moguće ispisati podatke o firmi ili djelatniku?
Da, na beskontaktnu karticu moguće je ispisati podatke o tvrtki, logotip i sve ostale podatke koje korisnik želi (npr. podatke o djelatniku, sliku djelatnika itd..).

Koliko blizu se kartica mora približiti čitaču kod prijave beskontaktnom karticom?
Čitač može očitati karticu na udaljenosti do 12 cm, tako je moguća evidencija i ukoliko se kartica nalazi u novčaniku ili ručnoj torbi.

 

Implementacija sustava

 

Koja je osnovna razlika između instalacije cijelog ERV sustava kod korisnika ili hostinga na MIT Software infrastrukturi?
Za lokalnu instalaciju sustava korisnik mora imati računalo za instalaciju baze podataka i web servera što povećava početne troškove. Također kasnije korisnik se mora brinuti o administraciji operativnog sustava na serveru i o sigurnosnom backup-u podataka.
U slučaju hostinga sustava na infrastrukturi MIT Software-a korisniku je za pristup sustavu potrebna Internet veza (minimalno ADSL za ugodan rad).

Koja je osnovna razlika između kupnje licenci ERV sustava ili najma sustava?
Kod kupnje licenci korisnik jednokratno kupuje licence modula. Ukoliko korisnik odabere opciju najma licenci u tom slučaju nema početnih troškova nego plaća mjesečni najam onoliko dugo koliko će koristiti modul.