Kako operativno provesti račun s kupcem ili dobavljačem iz EU nakon 1.7.?

U ovom članku saželi smo zakonske izmjene koje stupaju na snagu 1.7. s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Novi Zakon o PDV-u objavljen 18.6.2013. donosi nam izmjene u postupku prijave PDV-a te nove prateće obrasce koje ćete morati predavati, ali namjena ovog članaka nije analiza obrazaca nego da vam objasni što morate imati spremno 1.7. kako bi taj ponedjeljak mogli provesti ulazni račun od dobavljača iz EU ili izdati račun EU kupcu.

Štoviše, sve nove obrasce niti ne možemo još točno objasniti jer pravilnik Zakona nije izašao, ali navikli smo već na ovakva pravovremena objašnjenja zakonskih izmjena. 

OK, kako ću izdati račun kupcu iz EU u srpnju?

Morate prvo saznati vaš i njegov VIES porezni broj te oba podatka ispisati na izlaznom računu.

Što je to VIES porezni broj (koristi se još termin „PDV identifikacijski broj“ ili PDV ID)?

VIES je skraćenica od „VAT Information Exchange System“. Pojednostavljeno, radi se o bazi podataka obveznika poreza na dodanu vrijednost svih država članica EU. Online pretraživanje baze dostupno je preko web aplikacije. PDV ID je identifikator pod kojim je svaka tvrtka uvedena u toj bazi.

Kako da saznam svoj VIES porezni broj?

To je jednostavno, vaš VIES porezni broj je vaš OIB s „HR“ prefiksom. Npr. VIES porezni broj (PDV ID) MIT Softwarea je HR51231601739.

Trebam li prijaviti svoju tvrtku u VIES sustav da mogu poslovati s državama članicama EU?

Ne trebate, to će odraditi naša Porezna Uprava. Obzirom da Hrvatska još nije članica EU onda ni VIES tražilica još ne prikazuje naše tvrtke, tako da ćete tek od 1.7. moći provjeriti je li vas Porezna Uprava ubacila u VIES bazu.

Kako da saznam VIES porezni broj (PDV ID) svog kupca?

Morat ćete ga pitati.

Što će mi onda VIES online pretraživač baze ako ga moram pitati?

Na vama je da provjerite da li kupac kojem izdajete robu član VIES sustava, ubacite u tražilicu njegov VIES broj i kao rezultat dobiti ćete podatke o tvrtki i njegov status da li je aktivan. Tek nakon što to provjerite možete mu izdati račun bez PDV-a. Ako ne možete doći do ispravnog PDV ID-a kupca iz EU onda mu morate izdati račun s PDV-om.

Mijenja li se išta kod izdavanja računa kupcima u Hrvatskoj ili kupcima van EU?

Sve ostaje kao do sada, nema izmjena.

Moram li na ispisu računa još nešto promijeniti za kupce iz EU osim prikaza VIES poreznog broja?

Ako ste provjerili VIES broj kupca u online bazi tada račun izdajete bez poreza. Račun možete (ili morate, nije još jasno u Zakonu) ispisati u kunama.

OK, kupce smo pojasnili. Što je s dobavljačima, što da radim kada mi prvi ulazni račun u srpnju stigne iz države članice EU?

Na računu morate imati prikazan VIES porezni broj dobavljača i vaš VIES broj. VIES porezni broj dobavljača morate zabilježiti u vašem ERP sustavu jer će se jedan od mjesečnih obrazaca predavati po tim poreznim brojevima.

Što je s PDV-om na ulazni račun. Sada kada taj račun više ne prolazi carinu i špeditera, kome ću i kako plaćati PDV?

Nikome. Račun ćete dobiti bez poreza i porez Carinskoj upravi kod ulaza takve robe više ne plaćate. Ali da nije sve jednostavno: PDV po našoj stopi 25% morati ćete sami obračunati na ulazne račune dobavljača iz država članica EU. Ali samo obračunati, ne i platiti. Taj obračunati iznos PDV-a morate prikazati na računovodstvenim kontima, novom mjesečnom obrascu prijave PDV-a kao prolaznu stavku u porezu i pretporezu te na još nekim novim obrascima.

Moram li još nešto promijeniti kod uvođenja ulaznih računa EU članica osim tog obračunskog prolaznog PDV-a?

Morat ćete odvojiti robe od usluga jer jedan od novih mjesečnih obrazaca koje ste obavezni predavati zahtjeva tu podjelu.

Nadamo se da smo vam pomogli u operativnoj pripremi za promjene u poslovanju koje kreću 1.7. U pripremi su i dodatni članci koji će vam pojasniti zahtjeve INTERSTATA i spomenutih novih obrazaca za Poreznu Upravu. Njih prvi puta predajte u kolovozu (za prethodni mjesec) tako da imate još nešto vremena da prilagodite softver novim zbirnim obrascima, ali izmjene na ispisu izlaznog računa i provedbi ulaznog računa morate primijeniti odmah od početka srpnja.