Upis tečajne liste u 2023. godini

HNB je od 1.1.2023. obrnuo način na koji objavljuje tečajnu listu stranih valuta u odnosu na domaću valutu.

Da pojasnimo na primjeru, britanska funtu su do 31.12.2022. listali prema tada domaćoj hrvatskoj kuni s tečajem 8,5 kuna za jednu funtu (tečaj 8,5). Funta je naravno bila jača od kune. Sad je funta također jača od domaćeg eura, analogija bi bila da je tečaj 1,13 eura za jednu funtu (tečaj 1,13). Ali HNB sad lista tečaj 0,88 za funtu. Na isti način su okrenuli inverzno prikaz tečaja za sve valute.

Takva promjena ne bi bila toliko problematična da ja najavljena na vrijeme, prošle godine. Međutim nije najavljena. Čak ni sada nismo mogli pronaći neku razumljivu najavu ova promjene. Web stranica euro.hr koja je trebala na jednostavan način obavještavati o svim promjenama koje donosi uvođenje eura sadrži objavu naziva Kako će HNB objavljivati tečajnu listu nakon uvođenja eura? u kojem nema ni riječi o najavi ove izmjene. Ovakva promjena bitna za poslovanje tvrtki nije komuniciran na valjani način.

HNB sada objašnjava da je do promjene u prikazu tečaja došlo zato što je euro referentna valuta na europskom tržištu pa se zbog toga sve druge valute listaju prema euru, dok se ranije hrvatska kuna listala obratno, kuna u odnosu na druge valute.

Ova promjena je dovela do toga da od 1.1.2023. s tečajem koje HNB objavljuje treba dijeliti inozemnu valutu, dok se ranije množilo – kako bi se dobila domaća valuta. A baze podataka moraju zadržati kontinuitet praćenja s prethodnim godinama.

U nastavku su opisani koraci koje smo omogućili u našim aplikacijama kako bi olakšali rad s inverznim načinom listanja HNB tečaja u 2023. godini:

  • U verziji 5.1. svih modula implementiran je novi HNB API za automatsko učitavanje dnevnog tečaja. Prijašnji način automatskog učitavanja tečaja HNB je ukinuo 31.12.2022. pa je bilo potrebno implementirati novi API. Tečaj se sada u bazu zapisuje u “novom HNB obliku” u zasebna polja, dok se u izračunima koristi inverzni tečaj 1/HNB kako bi se zadržala kompatibilnost sa podacima prijašnjih godina.
  • Ako ručno upisujete tečaj, npr. za valute koji nisu sadržane u dnevnoj objavi HNB tečaja koja se automatski učitava, poput srpskog dinara, tada tečaj sa HNB stranice upisujete u novo polje naziva “HNB tečaj”, program će automatski izračunati inverznu vrijednost i sve druge izračune. Na slici u nastavku prikazan je primjer ovog unosa kod obračuna putnog naloga na HR Portal-u. Ako još radite u 5.0. verziji nekog modula tada tečaj upišite u inverznom obliku od onog objavljenog na HNB-u (u 1/HNB obliku).
  • U slučaju da vam je neki zapisa u prvim danima 2023. godine pobjegao s pogrešno izračunatim vrijednostima u domicilnoj valuti euru, npr. ako ste kalkulaciju ili ulazni račun u dolarima pogrešno konvertirali u eure zbog HNB okretanja prikaza tečaja, postavite molimo vas zahtjev na našu podršku pa ćemo ispraviti te zapise s ispravnom konverzijom između strane valute i eura.
 
     
           Na slici je na primjeru obračuna putnog naloga u HR Portalu prikazan novi način upisa tečaja