Zašto BI sustavi postaju ključan dio vašeg poslovanja?

Mnoge velike kompanije već godinama koriste sustave poslovne inteligencije kao pomoć pri ostvarivanju prednosti u današnjim vrlo osjetljivim tržišnim uvjetima. No, pojavom jeftinijih i ne toliko usko specijaliziranih BI proizvoda, takvi sustavi postaju dostupni i manjim tvrtkama.

 

Od trenutka kada je osnovana, pa sve do njenog zatvaranja, tvrtka stvara podatke. Prije se te podatke moglo ručno pretvoriti u izvještaje koji su upravi tvrtke pomagali u donošenju odluka bitnih za njeno funkcioniranje. Danas, kada moderne tehnologije postaju pristupačnije, podaci koje prikupljamo u svakodnevnom poslovanju toliko su opsežni da je njihova kvalitetna interpretacija moguća samo kroz sistematizaciju prikupljanja i automatizaciju obrade.

 

Na primjer, vi možete prikupljati podatke o vašim kupcima:

 

Možete prikupljati podatke o zaposlenicima tvrtke:

 

Možete prikupljati podatke o vašim proizvodima:

 

Ti podaci obično su raspoređeni po raznim odjelima (financije, marketing, prodaja, ljudski resursi, odnosi s kupcima,…). Svaki od tih odjela ima različitu funkciju unutar organizacije, te skuplja vlastite otoke podataka (podaci su međusobno odvojeni i vrlo je teško iz njih izvući neku generalnu sliku poslovanja tvrtke, kao i analizirati odnose između pojedinih dijelova). Mnogo se novca troši na prikupljanje podataka, no malo je tvrtki koje su u stanju pretvoriti te podatke u neku vrijednost. Business Intelligence sustavi imaju misiju osiguranja brzog pristupa najbitnijim informacijama čime se upravljačkoj strukturi omogućuje donošenje kvalitetnijih poslovnih odluka.