Gdje se nalazite:   Početna Usluge Poslovna inteligencija Općenito o Business Intelligence sustavima

Općenito o Business Intelligence sustavima


Business Intelligence (BI, poslovna inteligencija) je pojam koji objedinjuje skup metodologija (Data Warehousing, Data Mining, OLAP) i softverskih alata kojima se omogućuje korištenje podataka iz različitih skladišta podataka (Data Warehouse) i njihovo pretvaranje u informaciju potrebnu za donošenje poslovnih odluka.

Sustav poslovne inteligencije je takav sustav koji pohranjuje informacije i znanje o konkurenciji, kupcima, dobavljačima i procesima neke organizacije. On omogućuje poslovno pregovaranje i brojčano argumentirani nastup prema kupcima i poslovnim partnerima, kvalitetno operativno planiranje, praćenje ponašanja naše konkurencije, promatranje pojedinih tržišnih segmenata, te predviđanje budućih pojava. Isto tako, kroz sustav poslovne inteligencije bolje razumijemo kupce i poslovne partnere, te prepoznajemo što ih potiče na određeno ponašanje.

Takvi sustavi se intenzivno počinju razvijati kada su poduzeća automatizirala svoje poslovne procese, odnosno implementirala različite transakcijske sustave, koji su se vrlo brzo pokazali kao generatori velikih količina podataka. Sa čisto tehničke strane, poslovna inteligencija je proces unutar kojeg se sirovi podaci oblikuju u strukturno i vizualno prihvatljive informacije. Takve informacije se zatim analiziraju, eventualno interpretiraju putem trendova i ključnih pokazatelja poslovanja (Key Performance Indicators, KPI), i u toj formi koriste u procesu odlučivanja.

BI unaprjeđuje tradicionalan način izvještavanja sljedećim karakteristikama:

  • Interaktivnost – kada tijekom analize nailazimo na nova pitanja, tada gotovo trenutno možemo dobiti odgovor manipulacijom podacima
  • Hijerarhijska organizacija (kao kod većine poslovnih struktura) – pruža nam zbirni pregled podataka na najvišoj razini, ali nam omogućuje i 'drill down' do detalja kada je to potrebno
  • Multidimenzionalnost – skupljene podatke analiziramo kroz različite poglede kreiranjem i korištenjem multidimenzionalnih BI kocki

Business Intelligence je pojam koji je postao kritičan za poslovanje bilo koje tvrtke. Ako osobe koje donose važne poslovne odluke raspolažu sa pravim informacijama, tada postaju znatno učinkovitije. Projekti uvođenja poslovne inteligencije uspijevaju zbog vrlo jasnih, ali i dohvatljivih ciljeva, poslovne kulture koja je spremna prihvatiti promjene, vodstva tvrtki koje krasi vizionarstvo, te snalažljivih zaposlenika koji su u stanju iskoristiti svu korist koja iz njih proizlazi.


               Poslovna inteligencija <<<                               >>> Zašto BI sustavi postaju ključan dio vašeg poslovanja?

Naš tim i kvalitetan interni proces razvoja softvera razlog su zbog kojeg vam možemo ponuditi stabilne, u praksi dokazane programe s osiguranim daljnjim razvojem, podrškom i prilagodbom vašem poslovanju i zakonu. Imamo ISO 9001:2015 certifikat kao dokaz.

MIT Software autorizirani je partner vodećih svjetskih tvrtki za razvoj poslovnog softvera: Oracle, Microsoft, Strategy Companion.