Obačun plaća – porezne stope po općinama

Web verzija Obračuna plaća

U program su učitane porezne stope koje je objavila Porezna uprava, ali preporuka je da pregledate porezne stope u općinama vaših zaposlenika te po potrebni ovdje možete upisati nove vrijednosti poreznih stopa. Za informaciju koja verzija poreznih stopa po općinama vam je učitana u bazu koristite molim vas verziju upgrade-a baze koji je prikazan na početnoj formi ekrana (slika) – podatak baze verzija: 25 vam znači da je učitana lista zaključno s Narodnim Novinama broj 158 od 31.12.2023. Pregledajte molim vas u tablici Porezne uprave sve općine/stope koje su mijenjane nakon tog broja Narodnih novina te ako među njima ima općina vaših zaposlenika, tada možete upisati izmjenu u tu općinu ili kontaktirati našu podršku oko novije verzije upgrade-a ako je pripremljen.

U Obračunu plaća verzija 2.5. omogućen je pregled i promjena učitanih poreznih stopa po općinama na meniju Porezi i doprinosi – Porezi na plaću.

Kod inicijalnog ulaska u ovaj pregleda tablica prikazuje sve općine te aktivne zapise za svaku općinu (tri zapisa, dvije stope za dohodak i stopu za primitak). U pretraživač iznad tablice možete upisati ime općine koja vam je potrebna te na taj način izolirati samo tu općinu. S isključivanjem početnog filtera “Vrijedi do je prazno” prikazuju vam se i povijesni zapisi za tu općinu, npr. iznosi poreza za 2023. godinu.

Promjena poreznih stopa obavlja se preko akcije “Promjena porezne stope” u gornjem desnom uglu forme. Ako promjenu upisujete da vrijedi od istog datuma kao i postojeći zapis (npr. od 1.1.2024.) tada će upis napraviti izmjenu postojećih zapisa. Ako promjenu zapisujete da vrijedi od nekog datuma koji je veći od postojećeg zapisa, tada će sustav ubaciti tri nova zapisa, a postojeće zapise zatvoriti s “vrijedi do” jedan dan prije novog zapisa.

Povratak na listu svih novosti u aplikacija Obračun plaća